Kaakon Kutosta Virolahden idyllissä: ViSa vs. FC Mylly

Harjun oppimiskeskuksen jalkapallokenttä sijaitsee Virolahdella todella idyllisellä paikalla.

Perjantaina 28. heinäkuuta tarjolla oli Kaakon Kolmosen jumbokamppailu Haminassa tai Kaakon Kutosen etelälohkon kärkikamppailu Virolahdella. Haminan bastioniin oli menossa suurehko konserttiyleisö ja Virolahdella luvassa oli uusi stadiobongaus, joten valinta kääntyi helposti Virolahden Sammon (ViSa) kotiottelun hyväksi.

ViSa on yli 100 vuotta vanha seura, joka perustettiin jo vuonna 1913. Seuran jalkapallojaosto on viime vuosina pelannut Kaakon Vitosta ja Kutosta ja sen pelaajistossa on ilmeisesti paljon rajavartiolaitoksella töissä olevia pelaajia.

ViSa pelaa kotiottelunsa Harjun oppimiskeskuksen nurmikentällä Ravijoen kylässä. Harjun oppimiskeskus on yksityinen luonnonvara-alan oppilaitos vanhassa, idyllisessä kartanomiljöössä, jossa voi opiskella ainakin kaikenlaista hevosiin liittyvää. Jalkapallokentän ympärillä on erilaisia ratsastusratoja ja toisessa päädyssä jonkinlainen talli. Kentän nurmi vaikutti olevan erinomaisessa kunnossa. Kentän laidalla ei ollut minkäänlaista buffet-myyntiä, mutta kesäkahvila Kiessi palveli parin sadan metrin päässä kentästä ja oli oiva pistäytymispaikka ennen ottelua alkua.

ViSan vieraaksi perjantai-iltana matkasi viime syksynä perustettu FC Mylly Kotkasta. Myllyn jalkapallotoiminta alkoi kuitenkin jo vuonna 2008, jolloin maahanmuuttajille ja turvapaikanhakijoille perustettiin oma jalkapallokerho, joka osallistui myös erilaisiin turnauksiin. Kausi 2017 on joukkueelle ensimmäinen Palloliiton sarjoissa ja kauteen Mylly lähti nousuhaaveiden kanssa.

Otteluun lähdettäessä ViSa oli yhdeksän joukkueen sarjassa toisena ja FC Mylly kolmantena, joten ottelun voittajalle oli luvassa sarjan kakkospaikka.

Perjantai-iltana ottelua oli saapunut seuraamaan lähes 50 katsojaa.
Kentän laidalla oli yksi isohko puukatsomo, johon mahtuu arviolta noin 200-300 katsojaa.
Kentän toisesta päädystä löytyi yksinäinen tuoli.

Melko perinteiseen Kutosen tapaan ottelu alkoi muutamaa minuuttia ennen otteluohjelmassa ilmoitettua aloitusaikaa. Katsojan kannattaakin aina olla tarkkana ja saapua Kutosenkin otteluihin vähintään viittä minuuttia ennen virallista aloitusaikaa.

ViSa oli ottelun ensimmäisellä jaksolla hienokseltaan niskan päällä ja onnistui tekemään kaksi maalia. ViSa siirtyi 1-0-johtoon, kun Oscar Mattsson prässäsi Myllyn puolustusta maalin edessä ja Mylly-puolustajan purkupallo kimposi Mattssonista suoraan maaliin. ViSa iski toisen maalin 40. minuutilla, kun Joonas Notkola pääsi puskemaan sivuvaparin jälkitilanteesta pallon maaliin. Mylly meinasi vielä kaventaa ennen taukovihellystä, mutta kaukaa lähtenyt nosto viuihui kuitenkin hieman maalipuiden ohi ja tauolle lähdettiin ViSan johtaessa lukemin 2-0.

Keskialueelle jäi paljon tilaa.
FC Mylly hyökkäsi ensimmäisen jakson lopulla.
ViSan maalivahti seuraili pelitapahtumia.

Ottelu näytti ratkeavan heti toisen puoliajan alussa, kun ViSa sai rangaistuspotkun 50. minuutilla ja hyökkääjä Jani Kivivuori toimitti pallon varmasti maaliin ja tilanteeksi jo 3-0. Muutamaa minuuttia myöhemmin ViSan toinen kärki Matias Uutela rynnisti läpiajoon, mutta ei onnistunut viimeistelyssään. Myllyn puolustus oli jatkuvasti vaikeuksissa kookkaan kärkikaksikon kanssa ja erityisesti Uutela oli vaikea pideltävä.

ViSa siirtyi rangaistuspotkun jälkeen jo 3-0-johtoon.

Noin tunnin pelin jälkeen ote siirtyi täysin FC Myllylle ja Claudio Kizua kavensi tilanteeksi 3-1, kun ottelua oli pelattu 64 minuuttia. Jean Ngiruwonsanga pääsi yrittämään maalintekoa hyvästä paikasta 70. minuutilla, mutta maaliin asti pallo ei mennyt. Atilla Kiyimcin veto painui lähes yläkulmaan muutamaa minuuttia myöhemmin. Ngiruwonsanga onnistui kuitenkin maalinteossa 79. minuutilla sijoitettuaan pallon maalin takakulmaan ja toi Myllyn jo maalin päähän. Tässä vaiheessa näytti vielä siltä, että Mylly saattaisi nousta jopa voittoon. ViSa:n Kivivuori iski kuitenkin illan toisen osumansa 83. minuutilla ja tilanteeksi 4-2. Claudio Kizua onnistui vielä tuomaan Myllyn lisäajalla maalin päähän. Ottelu kuitenkin päättyi ViSa:n 4-3-voittoon ja virolahtelaiset vahvistivat asemaansa Kaakon Kutosen etelälohkon kakkosena.

Kaiken kaikkiaan ottelu oli erittäin viihdyttävä ja Harjun oppimiskeskus oli ehdottomasti vierailun arvoinen paikka.

Kaakon Kutosen etelälohkon sarjataulukko ja otteluohjelma löytyvät TÄÄLTÄ!