Jalkapalloturistin Budapest

Huom! Artikkeli päivitetty viimeksi 1.11.2016

Budapest on minulle erityisen läheinen, sillä olen asunut kaupungissa kahteen otteeseen. Syksyllä 2011 asuin Budaspestissa vaihto-oppilaana ja keväällä 2014 työharjoittelun takia. Ensimmäistä kertaa kävin kaupungissa vuonna 2006 ja jokaiseen visiittiin on mahtunut runsaasti paikallista jalkapalloa. Seuraavassa tekstissä esittelen Budapestin jalkapallotarjontaa omiin kokemuksiini perustuen.

Unkarin rikkaan jalkapallohistorian ansiosta Budapest on jalkapallointoilijalle paljon muutakin kuin vain mahdollisuus seurata useita joukkueita kaikilla maan sarjatasoilla. Kaupunkikuvasta löytyy paljon Unkarin vaikuttavaan jalkapallohistoriaan liittyviä asioita ja kaupungissa vierailevan kannattaa käyttää aikaansa otteluiden lomassa myös niiden bongaamiseen.

Dominoiva Budapest

Budapest oli pitkään täysin dominoiva kaupunki unkarilaisessa jalkapallossa. Ensimmäinen mestaruus meni Budapestin ulkopuolelle kaudella 1943–44, jolloin Romanian puolelta tuleva Clubul Atletic Oradea pelasi toisen maailmansodan aikana Unkarin liigaa nimellä Nagyváradi Atlétikai Club. Oradea oli aikanaan yksi Romanian parhaimmista joukkueista, mutta seuran toiminta lakkasi vuonna 1963 (kyseessä on ainoa seura, joka on voittanut sekä Unkarin että Romanian mestaruuden). Nagyváradin mestaruuden jälkeen budapestilaiset joukkueet jakoivat keskenään 19 seuraavaa mestaruutta, kunnes Györ onnistui nappaamaan tittelin itselleen kaudella 1963 (tuolloin sarjassa pelattiin vain 13 ottelua ja Györ voitti mestaruuden oltuaan tasapisteissä Honvédin ja Ferencvárosin kanssa). Seuraavan kerran mestaruus meni Budapestin ulkopuolelle kausilla 1981–82 ja 1982–83, jolloin Györ onnistui jälleen voittamaan mestaruuden. Kaudella 1993-94 Vácista tuli vasta kolmas Budapestin ulkopuolelta tuleva mestarijoukkue. 2000-luvulla asiat muuttuivat ja uudella vuosituhannella mestaruus on jäänyt Budapestiin vain neljä kertaa. Viimeksi kaudella 2007-08, jolloin MTK Budapest voitti historiansa 22 mestaruuden. Viime vuosina maan jalkapalloa on vahvasti hallinnut Debrecen.

Unkarin mestaruudet (tilanne kauden 2013/14 jälkeen):
Ferencváros: 28
MTK Budapest: 22
Újpest: 20
Honvéd: 13
Debrecen: 7
Vasas: 6
Csepel: 4
Györ: 4
Budapesti TC: 2
Dunaújváros: 1
Nagyvárad: 1
Vác: 1
Videoton: 1
Zalaegerszeg: 1

(Kursiivilla joukkueet, jotka eivät tule Budapestista.)

Budapest on myös Unkarin maajoukkueen koti, vaikka viime vuosina muutamia maaotteluita on pelattu myös muilla paikkakunnilla. Unkari voitti Englannin legendaarisessa kohtaamisessa Wembleyllä vuonna 1953 maalein 6-3. Tämä ottelu on painunut syvälle unkarilaisten mieliin. Tuota päivää on kuvailtu jopa kommunistiajan onnellisimmaksi päiväksi. Unkarilaiset olivat jalkapallossa maailman parhaita. Näyttävin muisto tuosta ottelusta löytyy erään seitsemännessä kaupunginosassa sijaitsevan parkkipaikan vieressä olevan talon seinästä. Seinää koristaa nimittäin usean kymmenen neliömetrin kokoinen maalaus kyseistä Englanti-Unkari -ottelua koskien. Maalaus sijaitsee vain kivenheiton päässä Dohany utcan synagogasta Rumbach Sebestyén utcalla ja sen voi käydä helposti bongaamassa, vaikka ennen Szimpla kertiin menemistä (Youtube-video maalausurakasta).  Löytyypä kaupungin keskustasta myös 6:3 -niminen baari, joka ei kuitenkaan ehkä vastannut odotuksia.

Ottelu, joka muistetaan ikuisesti.
Ottelu, joka muistetaan ikuisesti.

Unkarin jalkapallohistorian suurin sankari Ferenc Puskas on ikuistettu Budan puolelle patsaaksi. Patsas on jäljennös kuuluisasta valokuvasta, jossa Puskas pallottelee lapsijoukon kanssa Madridin kaduilla. Lisäksi jalkapalloilijoiden mukaan on kaupungissa nimetty useita katuja. Puskasille on pystytetty kaupunkiin myös toinen patsas, mutta se löytyy hieman kauempaa keskustasta, lähellä Köbanya-Kispestin metroasemaa sinisen metrolinjan toisessa päässä.

Kaupungin jalkapallohistoriassa merkittävä ajanjakso on 1950-luvun alku, jolloin useat Budapestia ympäröivät kaupungit ja kylät liitettiin kaupunkiin ja niistä tuli uusia kaupunginosia. Tämän muutoksen myötä esimerkiksi Újpest , Kispest ja Rakosmente liitettiin osaksi Budapestia. Tämän huomaa selvästi kierrellessä ympäri Budapestia, sillä esimerkiksi Rakosmenten kaupunginosa on melko eristyksissä muusta kaupungista ja julkisilla kulkuvälineillä paikan päälle meneminen ottaa oman aikansa.

Jalkapallolama

Unkarissa paikallinen jalkapallo saa valtavasti medianäkyvyyttä, mutta liigaotteluissa katsomot ammottavat tyhjyyttään. Suurin syy on pelin huonontunut taso, mutta myös huononevat olosuhteet, viranomaisten kontrolli sekä Unkarin surkea taloustilanne verottavat katsojia. Lähes kaikki pääsarjaottelut näytetään televisiossa suorana lähetyksenä ja ottelukierros on yleensä venytetty kestämään perjantaista maanantaihin, jotta tv:ssä voitaisiin näyttää mahdollisimman moni kamppailu. Unkarilaista jalkapallofania hemmotellaan siis hieman eri tavalla kuin meitä suomalaisia…

Unkarilaiset jalkapalloseurat eivät ole viime vuosikymmeninä menestyneet eurocupeissakaan. Debrecen käväisi Mestarien liigassa 2000-luvun alussa ja Ferencvaros nähtiin kilpailussa vielä 1990-luvulla. Muutoin unkarilaiset ovat kokeneet lähes systemaattisesti suomalaisseurojen kohtalon ja karsiutuneet jo hyvissä ajoin ennen varsinaisten kilpailuiden alkua.

Jos jalkapallo-otteluissa käyminen on paikallisille mahdollisesti rahallisista asioista kiinni, sitä se ei ole kaupunkiin saapuvalle turistille. Unkarin jalkapalloskene on lajiniilolle varsinainen kultakaivos. Otteluliput maksavat muutaman euron ja ottelun kyytipojaksi on mahdollista ostaa reilun euron kustantavia oluttuoppeja.

Valvonta tappaa kannattajakulttuurin

Viime aikoina tapetilla on ollut Unkarin jalkapalloliiton kiristyvä kontrolli jalkapallo-otteluissa. Pääsarjassa (NB I) ollaan siirtymässä käytäntöön, jossa otteluihin ei ole asiaa ilman erityistä kannattajakorttia. Lisäksi stadionille mentäessä katsojat tunnistetaan vielä sormenjälkien perusteella. Toiminta heijastelee melko hyvin myös Unkarin valtion toimintaa. Kansalaisten oikeuksia poljetaan ja esimerkiksi median toimintaa ohjaillaan ylhäältä käsin. Kodittomuus on laitonta ja seuraavaksi on vireillä internetin käytön verottaminen… Yksityisyydensuojaan kajoaminen on saanut lähes kaikki pääsarjan kannattajaryhmät enemmän tai vähemmän boikotoimaan liigaotteluita. Ilmeisesti tähän sormenjälkipelleilyyn siirrytään pikku hiljaa, kunhan tarvittavat laitteet on saatu stadioneille asennettua. Alasarjaotteluihin sentään pääsee vielä stadionin portilta ostetulla lipulla ilman sen kummempia kannattajakortteja tai tunnistautumista.

Syksyllä 2014 pelattu Újpestin ja Ferencvárosin välinen derby pelattiin pitkästä aikaa ilman Ferencvárosin suuria kannattajaryhmiä, joka kuulemma tappoi tunnelman yhdestä Euroopan kuumaverisimmistä derbyistä. Keväällä 2014 pelatussa derbyssä oli vielä täysi rähinä päällä. Ehkä kontrollilla onkin pyritty juuri näiden Budapestin derbyn kaltaisissa otteluissa nähtyjen ylilyöntien ehkäisemiseen, mutta samalla viranomaiset ovat myös tappamassa Unkarin värikästä kannattajakulttuuria. Tämän seurauksena otteluita pelataan entistä tyhjempien katsomoiden edessä.

Orbanin stadionfetissi

Unkarin pääministeri Viktor Orban on asettanut oman lusikkansa unkarilaiseen jalkapallosoppaan. Orban on käyttänyt miljoonien eurojen edestä valtion forintteja, jotta Unkariin saataisiin moderneja jalkapallostadioneita. Uusista stadioneista ovat jo päässeet nauttimaan Ferencvarosin lisäksi myös Debrecen sekä Orbanin kotikylään Felcsutiin perustettu, pääsarjassa nykyään pelaava, Ferenc Puskas Akademia. Felcsutin stadionilla pelattiin kesällä tukku alle 19-vuotiaiden EM-kisaotteluita. Orbanin logiikan mukaan modernit stadionit nostavat maan jalkapallon lopulta 1950- ja 60-luvun menestysvuosien tasolle. Nuorten EM-kisoissa tasoero oli kuitenkin huima ja unkarilaisilla ei ollut omissa otteluissaan mitään mahdollisuuksia.

Stadionrakentamisen hullut päivät näkyvät lähivuosia yhä vahvemmin myös Budapestissa, sillä MTK siirtyi kauden 2013/14 päätteeksi evakkoon omalta Nandor Hidegkuti stadionilta ja Escape to Victory -elokuvan kulissinakin toiminut stadion on tarkoitus repiä maantasalle ja rakentaa tilalle moderni, noin 6000 katsojaa vetävä stadion. Hidegkuti stadion ei ole ainoa stadion, joka on toiminut elokuvakulissina. Ferenc Puskas stadion nimittäin toimi Münchenin olympialaisten katastrofista kertovan München-elokuvan kulissina. Myös Ferenc Puskas stadionin (tai Nepstadionin eli kansanstadionin) tilalle ollaan rakentamassa uutta modernia stadionia.

Vielä 1980-luvulla Nepstadionilla saatettiin pelata saman päivän aikana usea pääsarjaottelu peräkkäin, jolloin eri joukkueiden kannattajat kansoittivat stadionin lehterit ja yleisömäärät saattoivat nousta jopa 70 000. Viimeisinä vuosinaan stadionin kapasiteetti on ollut reilut 30 000, sillä osa katsomoista on niin rapistuneessa kunnossa, että niiden käyttäminen olisi turvallisuusriski. Sopiva aika päivittämiselle siis.

Budapestin seurajoukkueet

Kaudella 2014/15 kolmella korkeimmalla sarjatasolla pelaa peräti 14 budapestilaisjoukkuetta. Lisäksi pääkaupungin lähialueilta löytyy lähes tusinan verran joukkueita lisää. Neljännestä sarjatasosta alkaen Unkarissa pelataan piirisarjoja, joten Budapestilla on näissä sarjoissa omat lohkonsa. Myös piirisarjatasolta löytyy useita mielenkiintoisia joukkueita ja stadioneita.

Jalkapallo-otteluissa käymisen kannalta sininen metrolinja (M3) on aivan omaa luokkaansa, sillä sitä tarvitaan lähes kaikkien suurimpien seurojen stadionille menemiseen (Újpest, Ferencváros, Honvéd, Vasas). Myös raitiovaunulinja numero 1 on melko kätevä, sillä se huristelee Ferencvárosin, MTK:n, BKV Elören kotistadioneiden sekä Ferenc Puskás stadionin lähettyviltä. Ferenc Puskás stadionille mentäessä paras ratkaisu on kuitenkin punainen metrolinja (M2), jonka varrella sijaitsee stadionin nimikkoasema.

Yleisesti ottaen liput ovat halpoja, pelin taso on vaihtelevaa ja olut virtaa. Muistakaa syödä myös auringonkukansiemeniä otteluissa. Tapaan jää koukkuun, vaikka syöntitekniikan harjoittelussa saattaa tovi vierähtääkin.

NB I

Ferencváros Torna Club

Perustettu: 1899
Mestaruudet: 29 (1903, 1905, 1907, 1909, 1910, 1911, 1912, 1913, 1926, 1927, 1928, 1932, 1934, 1938, 1940, 1941, 1949, 1963, 1964, 1967, 1968, 1976, 1981, 1992, 1995, 1996, 2001, 2004, 2016)
Kotistadion: Groupama Arena
Kapasiteetti: 22 000
Kotisivut: http://www.fradi.hu/

Fradin uusi Groupama Arena oli keväällä 2014 vielä rakenteilla.
Fradin uusi Groupama Arena oli keväällä 2014 vielä rakenteilla.

Unkarin suurin ja kannatetuin seura Ferencváros on myös maan menestynein seura, vaikka viimeisen kymmenen vuoden aikana pokaalit ovat kiertäneet seuraa. Seura sai kesällä 2014 käyttöönsä tuliterän Groupama Arenan, joka rakennettiin maan tasalle revityn Albert Florian stadionin tilalle, Nepligetin (kansanpuisto) metroaseman viereen. Uusi stadion sijaitsee noin sadan metrin verran eri paikalla kuin vanha stadion.

Seuran kannattajiin kuuluu paljon äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen kannattajia ja Ferencvárosin otteluissa järjestystä valvovat erittäin kyseenalaisesti seuran ex-huligaanit, jotka puuttuvat mielellään kannattajien huonoon käytökseen. Toisaalta nämä ex-huligaanit varmasti katsovat monia asioita läpi sormiensa.

Unkarin maajoukkue pelaa suurimman osan kotiotteluistaan Ferencvárosin uudella stadionilla, kunnes Ferenc Puskas stadionin remontti/uudelleen rakentaminen on saatu päätökseensä (en pidättäisi hengitystäni).

Reittiohje: Stadionille pääsee todella helposti sinisellä metrolla (M3), sillä stadion on aivan Nepligetin aseman vieressä. Myös raitiovaunulinja 1 menee stadionin ohi.

Infoa englanniksi Ferencvárosin lippukaupasta.

Lue lisää Ferencvárosista:
Unkarilainen toinen puoliaika
Bp. Honvéd-Ferencváros (20.4.2014)
Kamppailua europaikoista Unkarissa
Tulta ja savua: Ferencváros vs. Újpest

Újpest FC

Perustettu: 1885
Mestaruudet: 20 (1929–30, 1930–31, 1932–33, 1934–35, 1938–39, 1945 Spring, 1945–46, 1946–47, 1959–60, 1969, 1970 Spring, 1970–71, 1971–72, 1972–73, 1973–74, 1974–75, 1977–78, 1978–79, 1989–90, 1997–98)
Kotistadion: Szusza Ferenc stadion
Kapasiteetti: 13 500
Kotisivut: http://www.ujpestfc.hu/

Szusza Ferenc stadion
Szusza Ferenc stadion

Újpest on Ferencvárosin pahin kilpakumppani, ja oma suosikkini kaupungin joukkueista. Újpestin ja Ferencvárosin kohdatessa kannattajien väkivaltaisuuksilta ja ylilyönneiltä ei kovin usein vältytä. Budapestin ykkösderby on nykyisin melkoinen poliisioperaatio ja tämän takia suurimmat levottomuudet tapahtuvat kaukana ottelustadionista. Újpest oli historiallisesti poliisien joukkue, mutta nykyisin tämä yhteys taitaa löytyä enää historiankirjoista. Ferencvárosista poiketen Újpestin kannatus keskittyy lähes yksinomaan Budapestin pohjoisiin kaupunginosiin ja erityisesti neljänteen kaupunginosaan, jossa seuran stadion myös sijaitsee.

Reittiohje: Täysin mutkatonta stadionille pääseminen ei ole, sillä metromatkan jälkeen (joko Újpest-Varoskapu tai Újpest-Központ -asemalle) on vielä hypättävä bussiin, ellei halua suunnistaa reilun kahden kilometrin matkaa asuintalojen keskellä. Keskustasta stadionille pääsee nopeimmin, kun jää metrosta Újpest-Varoskapu -asemalla ja hyppää johonkin stadionin suuntaan Vaci utin kautta huristavista busseista (esim. 196 tai 104). Pois on jäätävä Tímár utcan pysäkillä. Ottelupäivinä riittää, kun seuraa Újpestin metroasemien lähistöllä näkyviä seuran pelipaitoja ja huiveja. Unkarissa tunnustetaan väriä. Jalkapatikalla varmin tapa perille pääsemiseksi on seurata Tonavan viertä kulkevaa Vaci utia, mutta vaivattomampaa on hypätä samaa reittiä seuraaviin busseihin. Myös Újpest-Központin metroasemalta pääsee bussilla stadionin läheisyyteen.

Lue lisää Újpestista:
Budapestin derby: Bp. Honvéd vs. Újpest
3 x Újpest vs. MTK ja 12 vuoden odotus
Unkarin Cupin finaali 2014: Újpest vs. Diosgyör VTK
Tulta ja savua: Ferencváros vs. Újpest

Budapest Honvéd FC

Perustettu: 1909
Mestaruudet: 13 (1949–50, 1950, 1952, 1954, 1955, 1979–80, 1983–84, 1984–85, 1985–86, 1987–88, 1988–89, 1990–91, 1992-93)
Kotistadion: Bozsik stadion
Kapasiteetti: 9 500
Kotisivut: http://www.honvedfc.hu/

Bozsik stadionin portti.
Bozsik stadionin portti.

Honvediin on sidoksissa myös pala suomalaista jalkapallohistoriaa, sillä Martti Kuusela on viimeinen valmentaja, joka on johdattanut seuran Unkarin mestariksi. Bozsik stadion on oiva vierailukohde myös stadionin ympäristöstä löytyvien upeiden graffitien takia. Graffitit sijaitsevat stadionalueen porttien sisäpuolella, joten stadionin aukioloajat (fanimyymälän aukioloajat) kannattaa tarkistaa etukäteen, mikäli haluaa vierailla stadionilla ottelutapahtumien ulkopuolella. Unkarilaiseen tapaan ilmoitetut aukioloajat eivät kovinkaan usein pidä paikkaansa, joten hengityksenpidätysharjoitukset kannattaa jättää toiseen hetkeen ja käydä stadionilla joko Honvedin ykkös- tai NBIII-liigassa pelaavan kakkosjoukkueen ottelun aikana.

Reittiohje: Lähin metroasema on Hatar ut (M3, sininen linja). Hatar utin asemalta nopein tapa stadionille pääsemiseksi on hypätä raitiovaunuun numero 42, jonka päätepysäkki (Tulipan utca) löytyy stadionin vierestä. Asemalta voi myös kävellä stadionille (matkaa ehkä noin 2 kilometriä). Stadionille pääsee myös bussilla Köbanya-Kispestin metroasemalta (sinisen linjan päätepysäkki, jonne myös lentokenttäbussit tulevat).

Lue lisää Honvédista:
Budapestin derby: Bp. Honvéd vs. Újpest
Bp. Honvéd-Ferencváros (20.4.2014)

MTK Budapest

Perustettu: 1888
Mestaruudet: 23 (1904, 1908, 1914, 1917, 1918, 1919, 1920, 1921, 1922, 1923, 1924, 1925, 1929, 1936, 1937, 1951, 1953, 1958, 1987, 1997, 1999, 2003, 2008)
Kotistadion: Stadion Hidegkuti Nándor
Kapasiteetti:  12 700
Kotisivut: http://mtkbudapest.hu/

Hidegkuti Nandor stadionille upeat näkymät lähimmältä raitiovaunupysäkiltä.
Hidegkuti Nandor stadionille upeat näkymät lähimmältä raitiovaunupysäkiltä.

MTK:lla ei nykyisin juuri kannattajia ole ja seura kerää kaupungin pääsarjajoukkueista selvästi vähiten katsojia. Osa syy tähän on, että seura on vahvasti leimautunut juutalaisten ja kommunistiaikana myös pelkoa ja vihaa herättäneen salaisen poliisin seuraksi.

Reittiohje: Stadion Hidegkuti Nándorille pääsee esimerkiksi Blaha Lujza teriltä lähtevällä 37 tai 37A raitovaunulla pysäkille Asztalos Sándor út (ks. kuva). Selkeä tapa on myös ottaa punainen metro (M2) Ferenc Puskasin pysäkille ja hypätä stadionin viereen vievään raitiovaunuun numero 1.

HUOM! MTK pelaa väliaikaisesti Honvédin Bozsik stadionilla, kunnes seuran uusi stadion valmistuu.

PÄIVITYS 1.11.2016: MTK:n uusi stadion on valmistunut ja joukkue pelaa kotiottelunsa nyt siellä. Stadion sijaitsee samalla paikalla kuin vanha Hidegkuti Nandor stadion.

Vasas SC

Perustettu: 1903
Mestaruudet: 6 (1957, 1961, 1962, 1965, 1966, 1977)
Kotistadion: Stadion Rudolf Illovszky
Kapasiteetti: 9 000
Kotisivut: http://www.vasasfutballclub.hu/

Vasasin Illovzky Rudolf stadion
Vasasin Illovzky Rudolf stadion

Vasas Sport Club on sympaattinen työväenluokan seura kaupungin pohjoisosassa. Seuran perustivat Unkarin metallityöväenliiton jäsenet alun perin nimellä Vas-és Fémmunkások Sport Clubja (rauta- ja metallityöläisten urheiluseura).

Reittiohje: Sinisellä metrolla (M3) Forgách utcan pysäkille, josta vajaan kilometrin kävelymatka stadionille (Forgách utcaa tai Fáy utcaa pitkin).

PÄIVITYS 17.2.2017: Vasasin stadion tilalle rakennetaan uusi moderni jalkapallostadion ja joukkue pelaa projektin aikana kotiottelunsa muualla. Pääasiassa ilmeisesti Újpestin kotistadionilla Szusza Ferencillä.

NB II

Soroksar SC

Perustettu: 1905
Kotistadion: Sporttelep Mihály Szamosi
Kapasiteetti: 5 000
Kotisivut: http://www.soroksarsc.hu/

Soroksar SC:n stadion.
Soroksar SC:n stadion.

NBII-liigaan kaudeksi 2014/15 noussut Soroksar SC pelaa todella idyllisellä Sporttelep Mihály Szamosilla. Urheilukompleksiin kuuluu stadionin lisäksi muun muassa myös tekonurmi- sekä häkkifutiskenttä. Olosuhteet eivät ole huippuluokkaa, mutta aurinkoisella säällä on vaikeaa keksiä parempaa paikkaa katsoa jalkapalloa kuin Soroksarin kotistadionin nurmettunut kivikatsomo. Pääkatsomosta löytyy katettuja istumapaikkoja muutamalle sadalle ihmiselle. Alasarjastadioneista Soroksarin stadion oli yksi suosikeistani.

Soroksarilla ja Ferencvárosilla taitaa tätä nykyä olla jonkinlainen yhteistyösopimus. Unkarissa on sääntö, joka estää pääsarjajoukkueiden kakkosjoukkueiden pelaamisen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ja ilmeisesti Ferencváros on lähtenyt tätä sääntöä hieman kiertämään. Sääli, jos Soroksar on lähtenyt tähän mukaan.

Reittiohje: stadionin viereen pääsee HEV6-junalla, jonka kyytiin pääsee keskustasta Közvágóhídin pysäkiltä (tänne pääsee parhaiten raitiovaunulla numero 1). Stadionin vieressä oleva pysäkki on nimeltään Szent István utca.

 

NB III

(NB III -liiga on jaettu kolmeen 16-joukkueen lohkoon, jotka ovat Közep (keski), Keleti (itä) ja Nyugati (länsi). Jokaisesta lohkosta löytyy budapestilaisia joukkueita.

REAC

Perustettu: 1912
Kotistadion: Laszlo Budai II stadion
Kapasiteetti: 10 000
Kotisivut: http://www.reacfoci.hu/
NB III -lohko: Közep

reac_stadion1

REAC on siitä kummallinen seura, että joukkueen logolla varustettuja urheiluvaatteita ja muuta rekvisiittaa näkee Budapestin arkikatukuvassa yllättävän paljon. Seura pelasi pääsarjassa neljä kautta aikavälillä 2005-2009, mutta on tämän jälkeen vajonnut NBIII-sarjaan.

Reittiohje: Helpoimmin stadionille pääsee matkaamalla sinisen metron (M3) pääteasemalle Újpest-Központiin ja hyppäämällä esimerkiksi bussiin numero 196A tai 196. Stadion löytyy Beller Imre utcan pysäkin vierestä. Bussit Beller Imre utcalle: 96, 124, 196, 196A, 225, 296, 296A.

 

ESMTK

Perustettu: 1909
Kotistadion: Ady Endre utca stadion
Kapasiteetti: 5 000 (500 istumapaikkaa)
Kotisivut: http://esmtk.gportal.hu/
NB III -lohko: Közep

esmtk1

Vuonna 1907 perustettu Erzsébeti Spartacus Munkás Testedző Kör, eli tuttavallisemmin ESMTK, pelasi ainoan pääsarjakautensa kaudella 1947/48. 80-luvun lopulta lähtien seura on pallotellut toiseksi ja kolmanneksi korkeimman sarjatason välillä. Vanha puukatsomo ja kenttää kiertävät betonikatsomot tekevät stadionista todella sympaattisen. Lisäksi kenttä on ehkä hieman epäunkarilaiseen tyyliin lähellä katsomoita, sillä useilla vanhoilla stadioneilla olevaa tiilimurskajuoksurataa ei täällä ole. Budapestin NBIII-joukkueista ESMTK:sta tuli itselleni suosikki. Joukkueella on pieni kannattajaryhmä, joka ei kuitenkaan kovin aktiivisesti pitänyt ääntä. Joukosta löytyy pari englanninkielentaitoista, joten paikallisten kannattajien kanssa jutteleminenkin onnistuu.

Reittiohje: stadionille pääsee Mester utcalta (4-6 tramien pysäkki) raitiovaunulla numero 51. Stadionia lähinnä oleva pysäkki on Nagysandor Jozsef utcan pysäkki. Tämän linjan kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä itselläni oli ainakin ensimmäisellä kerralla vaikeuksia löytää stadionille. Google mapsin tiirailu siis käyttöön. Perille pääsee myös ottamalla HEV6-junan Közvágóhídilta ja jäämällä pois joko Pesterzsébetin tai Torontál utcan pysäkillä. Tässä vaihtoehdossa on enemmän kävelyä ja suunnistusta.

Honved-MFA

Perustettu: 1909
Kotistadion:  Bozsik Stadion, Műfüves Pálya
Kapasiteetti: ~1000
Kotisivut: http://magyarfutballakademia.hu/
NB III -lohko: Keleti

Honvéd-MFA pelaa Bozsik stadionin harjoituskentällä.
Honvéd-MFA pelaa Bozsik stadionin harjoituskentällä.

Honvédin kakkosjoukkue kantaa nimeä Honvéd Magyar Futball Akadémia ja joukkue pelaa kotiottelunsa Bozsik stadionin vieressä olevalla tekonurmella. Käytännössä joukkue koostuu nuorista akatemiapelaajista, joista ainakin suurin osa myös asuu Bozsik stadionin alueelle rakennetussa asuntolassa. Joukkuetta voisi hyvin verrata esimerkiksi Klubi-04:ään. Taitoa ja tulevaisuuden lupauksia.

Reittiohje: Lähin metroasema on Hatar ut (M3, sininen linja). Hatar utin asemalta nopein tapa stadionille pääsemiseksi on hypätä raitiovaunuun numero 42, jonka päätepysäkki (Tulipan utca) löytyy stadionin vierestä. Asemalta voi myös kävellä stadionille (matkaa noin 2 kilometriä).

Ujbuda TC

Perustettu: 2007
Kotistadion: Sportmax Pálya
Kapasiteetti: 500
Kotisivut: http://ujbudafc.hu/
NB III -lohko: Közép

Kaupungin laidalla pelaava melko uusi joukkue. Itse en ole koskaan päässyt Ujbudan otteluun paikan päälle, joten joukkue on minulle melkoinen mysteeri. Oman prioriteettilistan häntäpäässä.

BKV Elöre

Perustettu: 1912
Kotistadion: Sport utcai stadion
Kapasiteetti: 2 500
Kotisivut: http://www.bkvelore.hu/
NB III -lohko: Közép

Sport utcai stadionin vierassektio BKV Elören ja Csepelin välisessä sarjaottelussa keväällä 2014.
Sport utcai stadionin vierassektio BKV Elören ja Csepelin välisessä sarjaottelussa keväällä 2014.

Rautatietyöläisten perustama seura on perinteinen alasarjataapertaja. BKV Elören Sport utcai stadion on vanhan pääkatsomonsa ja katsomon alta löytyvän pubin ansiosta miellyttävä vierailukohde. Stadionilta avautuu näkymä myös vieressä olevalle MTK:n Hidegkuti Nandor stadionille.

Reittiohje: Samat kuin MTK:n Hidegkuti Nandor stadionille. Raitiovaunulinja 37 tai 37A Blaha Lujza teriltä (Népszínház utca) Asztalos Sándor út -pysäkille. Raitiovaunulinja 1:den kyytiin pääsee Ferenc Puskasin metroasemalta (M2) tai vaihtoehtoisesti noin reilun kilometrin matkan voi myös kävellä metroasemalta myötäillen ykköstramin reittiä.

III. Kerületi TUE

Perustettu: 1887
Kotistadion: Hévízi úti Stadion
Kapasiteetti: 2 500
Kotisivut: http://3keruletitve.hu/
NB III -lohko: Közép

III_kerulet_stadion

Nimensä mukaisesti Budapestin kolmannesta kaupunginosasta ponnistava III. Kerületi TUE (moninaisten yhdistymisten ja muuttojen jälkeen seuran nimi on nykyisin tämä) pelaa kotiottelunsa Budan puolella.

Reittiohje: stadion on Óbuda, Bogdáni útin bussiaseman lähelle ja perille pääsee esimerkiksi busseilla numero 9 (kyytiin esim. Nyugati pályaudvarilta) ja 86.

Csepel FC

Perustettu: 1912
Mestaruudet: 4 (1941-42, 1942-43, 1947-48, 1958-59)
Kotistadion: Béke Téri stadion
Kapasiteetti: 12 000
Kotisivut: http://www.csepelfc.hu/
NB III -lohko: Közép

Csepelin stadionin käytöstä poistettu vanha portti kertoo menneestä ajasta.
Csepelin stadionin käytöstä poistettu vanha portti kertoo menneestä ajasta.

Csepel ponnistaa Budapestin 21. kaupunginosasta ja sijaitsee Tonavassa olevalla Csepelin saarella. Kaupunginosa kukoisti sotien aikana, sillä siellä sijaitsi paljon aseteollisuutta. Seuran menestyksen vuodet osuvat vähemmän yllättäen näille vuosille. Historiansa aikana Csepel on pelannut kerran jopa Eurooppa Cupissa, mutta kaudella 1959-60 tie tyssäsi heti ensimmäisenä vastaan tulleeseen turkkilaiseen Fenerbacheen. Nykyään Csepel pelaa pienellä budjetilla NBIII-sarjassa.

Reittiohje: stadionille pääsee parhaiten Boraros teriltä (tänne pääsee esim. raitiovaunuilla 2, 4 ja 6) lähtevällä HÉV7-junalla. Csepelin asemalta stadionille on muutaman sadan metrin kävelymatka.

Lue lisää Csepelistä:
Nelinkertainen Unkarin mestari vaeltaa alasarjoissa

Rakosmenti KSK

Perustettu: 1949
Kotistadion: RKSK-pálya
Kapasiteetti: 1 000
Kotisivut: http://www.rksk.hu/
NB III -lohko: Közép

Rákosmenti Községi Sport Kör tulee Rákosmenten kaupunginosasta (17. kaupunginosa) ja on muiden budapestilaisseurojen mittapuulla vielä suhteellisen nuori seura. Rakosementen kaupunginosa on pinta-alaltaan valtava ja siellä asuu lähes 80 000 asukasta (vuoden 2011 tiedot). Itse seurasta en osaa sanoa paljoakaan, sillä en ole koskaan käynyt paikan päällä.

Muutama poiminta Budapestin BLSZ1-sarjasta (ylin piirisarjataso)

RTK Vaslo

Perustettu: 1912
Kotistadion: Zavadszky Gábor Utánpótlásbázis
Kapasiteetti: 2 500
Kotisivut: http://www.rakosmentitk.hu/

RTK Vaslon kotikenttä.
RTK Vaslon kotikenttä.

Rakosmenten kaupunginosan toinen vaihtoehto. Viheralueella oleva urheilu- ja puistoalue vaikuttaa erittäin mukavalta ja ruohottuva betonikatsomo luo vanhanajan tuntua.

Reittiohje: RTK Vaslon kotistadionille mentäessä on ensin otettava punainen metro (M2) päätepysäkki Örs Vezer terille ja vaihdettava tämän jälkeen bussiin numero 169E ja jäätävä pois Lemberg utcan pysäkillä, joka on aivan stadionalueen vieressä. Bussimatka kestää noin 25 minuuttia.

Lue lisää RTK Vaslosta:
Suomi-Tshek… ei vaan siis RTK Vasló vs. Penzügyör


Ikarus BSE

Perustettu: 1949
Kotistadion: Bátony utcai Sportpálya
Kapasiteetti: 3 500
Kotisivut: http://www.ikarusbse.com/

Ikaruksella on melko omaleimainen kotikenttä.
Ikaruksella on melko omaleimainen kotikenttä.

Ikarus on linja-autoyhtiö Ikaruksen vuonna 1949 perustama seura, joka pelaa kotiottelunsa Budapestin 16. kaupunginosassa. Ikaruksen otteluun kannattaa lähteä jo seuran erittäin omaleimaisen kotistadionin takia. Kahden kentän välissä olevan rakennuksen päältä olevalta tasanteelta on näkymä molemmille kentille. Toinen kentistä on tekonurmikenttä, joten huonojen olosuhteiden aikana on mahdollista pelata muovilla. Juoksuradalla ympäröidyllä pääkentällä on sitten enemmänkin katsomoita.

Reittiohje: HEV8 tai HEV9 -juna Örs Vezer Tereltä Matyasföld, Imre utcan asemalle. Asemalta on lyhyt kävelymatka stadionille.

Budafoki Labdarugo Club

Perustettu: 1912
Kotistadion: Budafoki MTE Sporttelep (Promontor utcai stadion)
Kapasiteetti: 4 000
Kotisivut: http://budafokilc.hu/

Budafoki MTE Sporttelepillä Budan puolella pelaa useita alasarjajoukkueita. Alueella on nurmikenttä sekä tekonurmikenttä, joten saman päivän aikana on yleensä mahdollista bongata useampikin ottelu. Budafoki LC on tällä hetkellä yksi BLSZ1-sarjan parhaimpia joukkueita.

Reittiohje: Parhaiten paikalle pääsee Kelenföldin rautatie- / metroasemalta busseilla numero 58 ja 250. Stadionin pysäkki on Víg utca.

RAFC

Perustettu: 1913
Kotistadion: Rákosszentmihályi AFC Sporttelep
Kapasiteetti: 2 500
Kotisivut: http://www.rafc.hu/ (toimii vaihtelevasti)

RAFC:llä on pieni, mutta aktiivinen kannattajaporukka.
RAFC:llä on pieni, mutta aktiivinen kannattajaporukka.

Sympaattinen pikkuseura Budapestin 16. kaupunginosassa. Joukkueella on pieni, mutta erittäin aktiivinen kannattajajoukko ja kentällä on sateen varalle myös pieni katettu katsomo.

Reittiohje: Stadionille pääsee helposti punaisen metro linjan toisesta päästä, Örs Vezeriltä. HEV-junilla 8 ja 9 on matkustettava Nagyiccen asemalle (matka kestää vajaa 10 minuuttia), josta stadionille on noin 400 metrin kävelymatka Pirosrósza utcaa pitkin.

Lue lisää RAFC:stä:
Rákosszentmihályi Atlétikai és Football Club

Fövarosi Vizmuvek SK

Perustettu: 1925
Kotistadion: Vízmuvek-pálya
Kapasiteetti: 1 718

föv_vizmuvek1
Föv. Vizmüvek pelaa kotiottelunsa erittäin puistomaisissa olosuhteissa.

Fövarosi Vizmüvekin kotistadion sijaitsee käytännössä aivan Újpestin Szusza Ferenc stadionin naapurissa. Kotiottelunsa joukkue pelaa usein viikonloppuisin jo kello 11:00, joten mikäli on haluja nähdä useampi ottelu samana päivän, Vizmüvek on oiva vaihtoehto. Oma pullo mukaan (pätee todennäköisesti kaikkiin piirisarjajoukkueisiin, vaikka tarjoiluakin usein stadionelta löytyy).

Reittiohje: Sinisellä metrolla (M3) Újpest-Varoskapun asemalle ja sieltä bussilla (esim. 104 tai 196) Tungsramin pysäkille (muutoin samat ohjeet kuin Újpestin stadionille Vaci utin kautta mentäessä, mutta bussissa yksi pysäkki pidempään).

Lisäksi:

Ferenc Puskas stadion

Rakennettu: 1953
Kapasiteetti: 38 652

Ferenc Puskas stadionin pääkatsomon sisäänkäynti.
Ferenc Puskas stadionin pääkatsomon sisäänkäynti.

Kaupungissa vieraillessa kannattaa myös käydä katsomassa Ferenc Puskas stadionia, vielä kun se on mahdollista siis. Stadionin vieressä sijaitsee vaikuttava patsaspuisto ja Ferenc Puskasin metroaseman vierestä löytyy myös käymisen arvoinen urheilumuseo. Massiivisen stadion yleisöennätys on vuodelta 1956, jolloin Vasasin ja Rapid Wienin välistä ottelua oli seuraamassa peräti 104 000 katsojaa. Stadionia ei kohta enää ole, sillä se on tarkoitus repiä maan tasalle ja rakentaa paikalle uusi moderni stadion.

PÄIVITYS 1.11.2016: stadion on revitty maan tasalle. Todennäköisesti tilalle rakennetaan uusi stadion.

Budapestin ulkopuolelle

Mikäli mieli tekee tehdä lyhyitä pistohyökkäyksiä Budapestin lähettyvillä oleville jalkapallopaikkakunnille, on mahdollisuuksia monia. Lopuksi muutamia suosituksia päiväretkeä varten.

Dunaújváros PASE

Kotikaupunki: Dunaújváros
Mestaruudet: 1 (1999-2000)
Perustettu: 1998
Kotistadion: Dunaferr Arena
Kapasiteetti: 12 000
Sarjataso: NB I (2014/15)
Kotisivut: http://dpase.hu/

Dunaferr-stadion
Dunaferr-stadion

Dunaujvarosin (entinen Stalinvaros) kaupunki on karu neuvostohenkinen kaupunki ja itsessään tämän takia jo ihan näkemisen arvoinen paikka. Kontrasti Budapestin keskustaan verrattuna on valtaisa. Seuran kannattajien joukossa on valitettavasti myös uusnatseja. Kesken jäänyt stadion on kuitenkin upea ja kaudeksi 2014/15 Dunaujvaros PASE pääsi haistelemaan pääsarjatunnelmaa, vaikka alkukauden perusteella tie viekin nopeasti takaisin NBII-liigaan.

Kaupunki sijaitsee noin 75 kilometrin päässä Budapestista ja paikalle pääsee melko vaivattomasti Nepligetin linja-autoasemalta (sijaitsee samannimisen metroaseman luona) lähtevällä Volanbuszilla. Suurin ongelma on aikataulujen löytäminen ja tulkitseminen.

Videoton

Kotikaupunki: Szekesfehervar
Mestaruudet: 1 (2010-11)
Perustettu: 1941
Kotistadion: Sóstói stadion
Kapasiteetti: 14 300
Sarjataso: NB I (2014/15)
Kotisivut: http://www.vidi.hu/

Sostoi stadion
Sostoi stadion

Videoton tunnettiin aikaisemmin nimellä Fehervar FC ja nykyisin se on yksi Unkarin parhaimmista seuroista. Kolkko Sostoi-stadion on tällä hetkellä auttamatta liian suuri, mutta edustusjoukkueella on aktiivinen kannattajaryhmä ja Szekesfehervarin vanha keskusta on näkemisen arvoinen paikka.

Reittiohje: Szekesfehervariin pääsee Budapestista kätevästi junalla, mutta kannattaa olla paluuaikataulun kanssa tarkkana, jotta ehtii viimeisiin juniin, mikäli ottelu pelataan myöhään.

Päivitys 1.11.2016: stadion on purettu pääkatsomoa lukuun ottamatta ja tilalle rakennetaan uusi stadion. Videoton pelaa kotiottelunsa väliaikaisesti Puskas Academyn uudella stadionilla Felcsútissa.

Dorogi FC

Kotikaupunki: Dorog
Perustettu: 1914
Kotistadion: Jenő Buzánszky stadion
Kapasiteetti: 5 000
Sarjataso: NB II  (2015/16)
Kotisivut: http://www.dorogifc.hu/

Dorogi FC kohtasi Csepelin NBIII-liigan läntisessä lohkossa.
Dorogi FC kohtasi Csepelin NBIII-liigan läntisessä lohkossa.

Dorogin stadion on yksi idyllisimmistä stadioinesta, jolla olen vieraillut. Kaupunki on vanha kaivoskaupunki, joka on kasvattanut muutamia Unkarin historian parhaimmista jalkapalloilijoista.

Reittiohje: Paikalle pääsee vajaassa tunnissa joko bussilla tai junalla.

Vác FC

Kotikaupunki: Vác
Perustettu: 1899
Kotistadion: Városi stadion
Kapasiteetti: 12 000
Sarjataso: NB II (2015/16)
Kotisivut: http://www.vacfc.com/en/

1990-luvulla Unkarin mestaruuden voittanut Vác FC vajosi nopeasti piirisarjatasolle, mutta nousi kaudeksi 2014/15 NBIII-liigaan ja on jatkamassa nousuaan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle.

Reittiohje: Váciin pääsee helposti Nyugatin juna-asemalta lähtevällä lähijunalla, joka vie melko lähelle Vácin stadionia. Myös paikallisbussilla pääsee.

Hyödyllisiä linkkejä ja vinkkejä:

– Budapestin paikallisliikenne: BKK (etenkin viikonloppuisin kannattaa tarkistaa onko aiotuilla matkustuslinjoilla kunnostustöitä, jotka matkanteossa on otettava huomioon). Linjakohtaiset aikataulut sekä mahdolliset kunnostusilmoitukset löytyvät TÄÄLTÄ (englanniksi).

– Juna-aikataulut: MAV

– Bussiaikataulut: Volanbusz

– Budapestin futis (unkariksi): Pestifoci

– NB I – NB III: soccerway.com (hyvä paikka otteluohjelmien tarkistamiseen)

– Unkarin palloliitto: MLSZ

– Xtratime.org -keskusteluforumin Unkaripalsta: täältä saa vaihtelevalla nopeudella vastauksen askarruttaviin kysymyksiin englanniksi.

– Magyarfutball.hu: hyvää infoa esimerkiksi unkarilaisista stadioneista.

– Google Maps (ennen otteluihin lähtemistä matkareittiin ja vaihtoehtoihin on hyvä tutustua Google Mapsin kautta).

– Pidä mukanasi aina käteistä rahaa sekä henkilöllisyystodistus.

– En suosittele pummilla matkustamista, sillä liputta matkustavilta turisteilta peritään joko paikan päällä käteisellä 8 000 forintin sakko tai paikalle kutsutaan poliisi. Yksittäinen paikallisliikenteen lippu maksaa 300 forinttia (1 euro) ja siinä ei ole vaihto-oikeutta.

– Jalkapallon lisäksi Unkarissa kannattaa mahdollisuuksien mukaan käydä katsomassa myös vesipalloa, jossa unkarilaiset ovat maailman huipulla. Paikalliset seuraavat myös hämmästyttävän paljon jääkiekkoa ja Ferencvárosin ja Újpestin välinen derby on varmasti tässäkin lajissa näkemisen arvoinen. Kannattajien takia, jos ei muuten.

HUOM! Unkarissa riehuvan stadionien uudelleenrakentamisbuumin takia kannattaa ottelustadion varmistaa etukäteen aina kotijoukkueen verkkosivuilta!

Päivitetty: 1.11.2016

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s